Dopamin

aneb hormon štěstí i stresu

Fungování našeho organismu závisí na nekončící kooperaci a komunikaci neuronů, kterých máme v našem mozku přes 80 miliard. Neurony mohou správně fungovat na základě neurotransmiterů, přičemž nejdůležitější je právě dopamin. (Pavelek, 2021)

Co skrývá slovo dopamin?

Už víme, že dopamin je neurotransmiter, jinak řečeno chemická sloučenina, která v těle plní roli hormonu. Za uvolňování již zmíněného hormonu zodpovídá centrální nervový systém. (Konieczny, 2023)

Dopamin má zásluhu na tom, jak se právě teď cítíte. A ne jen v téhle chvíli, stejně se zasluhuje o vaše pocity včera, před hodinou a ovlivní i váš zítřek. Je totiž propojen s úrovní vaší motivace, snahou o úsilí a všemi touhami.

Jistě si vybavíte lidi ve vašem okolí, u kterých lze vnímat značný rozdíly. Jedeni jsou pokaždé nabitý energií a chutí do života, jiní věčně unavení a demotivovaní. Samozřejmě působí několik okolních faktorů dohromady, ale primárně je to příklad rozdílu hladiny dopaminu. Je zkrátka důležitý pro naše pocity, ovlivňuje naše nadšení i do jaké míry si dokážeme jít za našimi sny a dosáhnout našich cílů a tužeb. (Huberman, 2021)

Jak dopamin funguje?

Každý z nás má jinou základní hladinu dopaminu, na tom se podílí i genetika. Ale také emoční prožitky z předchozích dní a událostí. Podle našich pocitů z prožívání a při aktivitách naše hladina stoupne či klesne v závislosti na základní úrovni. Pokud se často cítíme unaveni, nic se nám nechce dělat, nemáme motivaci do života a chuť se do něčeho pouštět, jednou z hlavních příčin je nízká hladina dopaminu. Naopak pokud vámi proudí energie, motivace k naplnění vašich snů vaše hladina dopaminu je vysoká. (Huberman, 2021)

Dopamin ovlivňuje fungování odměn. Aktivuje tzv. centrum potěšení. Vylučování hormonu se zvyšuje v situacích, které jsou pro nás příjemné a pro tento pocit je budeme vyhledávat. (Konieczny, 2023) Při získání odměny dopamin vyšplhá vysoko nad základní úroveň, ale my ho potřebujeme udržovat na nižší. Jinak by došlo ke ztrátě motivace, která vede ke snaze o dosažení dalších cílů a úspěchů. Podle síly emocí se dopamin dostane hodně vysoko, ale brzy spadne pod základní úroveň. Takový okamžik v nás vyvolává smutek a ve větším měřítku až depresi. Bolest pochází z nedostatku dopaminu.(Huberman, 2021)

Vede dopamin k závislosti?

Ano, ale nejedná se o závislost na dopaminu, ale spíše na činnosti či látce, která ho uvolňuje a tím nám působí potěšení. Máme tendenci činnosti či požití látek opakovat, abychom znovu naplnili náš organismus tím pocitem, který je pro nás příjemný a přináší nám štěstí. (Novotný, 2023)

Co je levný dopamin?

Už jsem zmínila, že dopamin v nás vyvolává pocit štěstí, proto hormon štěstí. V dnešní době máme možnost snadného přístupu k rychlému zvýšení dopaminu. Především sociálními sítěmi, hraním počítačových her, online nakupováním, pornografií nebo nezdravé pochutiny, jako čokoláda. Tento pasivní příjem v nás sice na několik minut vyvolá příjemný pocit, po kterém toužíme, ale je velmi krátkodobý a brzy vyprchá. Nesnažme se spokojit s málem, ale miřme k vyšším cílům, na jejichž potěšení je potřeba čekat, ale přinesou nám mnohem větší a déle trvající pocit štěstí. (Tesařová, 2023)

Jak zvýšit dopamin v těle?

Pro spokojenější život plný motivace a chuti po dosahování dobrých výsledků je důležitá správná hladina dopaminu. Existuje mnoho způsobů, jak docílit zvýšení. Mezi nejznámější patří například dostatečný spánek, poslouchání hudby, pobyt na slunci, meditace nebo třeba pravidelné sportování. (Novotný, 2023)

Zdroje:

Controlling Your Dopamine For Motivation, Focus & Satisfaction | Huberman Lab Podcast #39 [@@hubermanlab]. Online. 2021. Dostupné z: youtube, https://www.youtube.com/watch?v=QmOF0crdyRU. [cit. 2024-01-22].

KONIECZNY, Tomáš. Dopamin – za co je zodpovědný? Proč je důležitý a jak funguje? Online. In: Herbalus.cz. 2023. Dostupné z: https://www.herbalus.cz/blog/6573536-dopamin-za-co-je-zodpovedny-jak-funguje-a-jake-jsou-dusledky-jeho-nadbytku-a-nedostatku. [cit. 2024-01-22].

NOVOTNÝ, Tomáš. Dopamin: jakou funkci má v těle a proč je tak důležitý? Online. In: VILGAIN S.R.O. Aktin. 2023. Dostupné z: https://aktin.cz/dopamin-jakou-funkci-ma-v-tele-a-proc-je-tak-dulezity. [cit. 2024-01-22].

PAVELEK, Tomáš. Dopamin: Jak mít v rovnováze hormon štěstí. Online. In: VALMIA. EFia.cz. 2021. Dostupné z: https://www.efia.cz/blog/dopamin-jak-mit-v-rovnovaze-hormon-stesti. [cit. 2024-01-22].

TESAŘOVÁ, Markéta. DOPAMIN PŘINÁŠÍ RADOST, MOTIVACI, ALE V NADBYTKU MŮŽE ŠKODIT. POTŘEBUJEME DOPAMINOVÝ DETOX?: Strava a zdravý životní styl. Online. In: GymBeam. 2023. Dostupné z: https://gymbeam.cz/blog/dopamin-prinasi-radost-motivaci-ale-v-nadbytku-muze-skodit-potrebujeme-dopaminovy-detox/. [cit. 2024-01-22].

Reader Rating1 Vote
100

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Notice: Undefined offset: 1 in /home/html/introspekt.cz/public_html/www/wp-content/themes/zeen/inc/core/theme-helpers.php on line 2535