Jak si vybrat psychoterapeutický výcvik?

Před touto otázkou se během nebo po studiu objeví většina studentů psychologie. Bez adekvátního výcviku, totiž nemůžete poskytovat kvalitní terapie svým klientům. Drtivá většina výcviků trvá 5 let, proto je důležité řádně zvážit, jaký výcvik bude pro vás ten pravý. V tomto článku si projdeme určitá kritéria, která vám můžou pomoci v rozhodování.

Jedním z nejdůležitějších bodů bývá akreditace daného výcviku. Když si vybíráme kam tedy půjdeme, měli bychom si dávat pozor na to, aby byl výcvik akreditovaný známou institucí. Například pokud u nás chcete působit ve zdravotnictví, abyste mohli poskytovat terapie, budete potřebovat něco, co má akreditaci právě pro naše zdravotnictví. Další známá akreditace na naší půdě je ČAP (Česká Asociace Psychoterapeutů). Toto můžeme považovat za poměrně dobré výcviky. Pokud máte aspiraci působit i v zahraničí, ideálnější bude poohlédnutí evropské po EAP akreditaci u jednotlivých výcviků nebo od prestižních institucí v daném terapeutickém směru.

Dalším důležitým bodem bývá zvážení všech jednotlivých směrů. Typů terapeutických výcvikům máme nespočet, udělejte si předem rešerši a zjistěte, jaký směr vás nejvíce láká. Pokud je to trochu možné, nastudujte si informace o jednotlivých směrech a vyzkoušejte si nějaký kratší workshop. Pro nerozhodné nebo ty co rádi kombinují různé směry může být vysvobozením integrovaný psychoterapeutický výcvik, ten často zahrnuje různorodou směs známých směrů. Také zvažte to, že pokud navštěvujete nějakou terapii, která vám vyhovuje, nutně to neznamená, že vás s ní bude bavit pracovat. Při volbě druhu konkrétního výcviku také do jisté míry definujete, na jaký typ klientů se chcete specializovat.

Už jen z toho důvodu si v případě nejistoty s volbou konkrétního výcviku můžete vybrat i podle klientely, kterou preferujete. Například u umírajících pacientů může být vhodnou volbou existencionální analýza, u psychosomatických klientů třeba bodypsychoterapie nebo u  úzkostí zase třeba KBT. S jakou skupinou chcete pracovat, nemusí nutně odpovídat určitému výcviku. Nejtypičtěji používaný směr nevyhovuje každému, ale když opravdu nevíte, čemu se chcete věnovat, může být užitečné podívat se, co se často používá právě u vaší oblíbené klientely.

Co je důležité je to, jak zapadnete do sebezkušenostního kolektivu a jak souzníte s lektory. Během sebezkušenostní části totiž podstupujete svojí vlastní terapii, což může být poměrně citlivé. Proto považuji za důležité, aby pro vás lektoři působili důvěryhodným dojmem a zároveň k nim můžete odborně vzhlížet.

Jestli vás láká více výcviků a jste smíření s tím, že si v průběhu let zaplatíte za několik výcviků, lze i vybírat podle toho, kde nejlépe splňujete požadavky, je pro vás finančně nejpřijatelnější či vám poslouží jako základ, na němž budete dále stavět.

Pro to abyste se mohli nazývat psychoterapeuty vám tyto výcviky však nepostačí, k tomu si musíte nejdříve udělat atestaci z klinické psychologie a pokračovat s atestací v psychoterapii. Po absolvování takového psychoterapeutického výcviku se správně tedy máte nazývat terapeutem.

Máte už vybráno? Budeme rádi, když s námi posdílíte, jaký byl Váš proces výběru.

 

 

 

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Notice: Undefined offset: 1 in /home/html/introspekt.cz/public_html/www/wp-content/themes/zeen/inc/core/theme-helpers.php on line 2535