Úvaha na téma duševní zdraví

O duševní zdraví se většina z nás začne zajímat až ve chvíli, kdy se z něj stane duševní nezdraví. Jakmile nám naše duševní nepohoda začne překážet v každodenních činnostech, uvědomíme si, že kromě fyzických potřeb máme i potřeby psychické, které jsou často opomíjené.

Je v dnešní době duševní zdraví luxusem, které si jen málokdo může dovolit? Odpověď můžeme hledat v Maslowově pyramidě potřeb. V případě naplnění těch základních, vzniká prostor pro seberealizaci a rozvoji duševního života. Lze si jen těžko představit, že člověk denně řešící existenční problémy, bude mít čas meditovat, či jinak posilovat svoje duševní zdraví.

Duševní zdraví však nelze stavět pouze na materialistickém pojetí světa. Týká se nás všech, napříč společenskými vrstvami. Všímám si, že méně majetní lidé bývají více vděční a radují se z maličkostí. Právě vděčnost je podle mnohých klíčem k nalezení i nalazení duševní pohody. 

Je duševní zdraví měřitelné? Existuje optimální míra meditace pro zbavení se stresu a napětí? Vnímám to jako zcela subjektivní. Každý z nás je jedinečná bytost zvládající práci se stresem jinak. Všichni máme své relaxační metody, které nám pomáhají k udržení psychické pohody. Dnes jsou u nás oblíbené východní praktiky, například jóga či meditace. Můžeme ale sáhnout po klasické procházce, rozhovoru s někým blízkým či četbou oblíbené knihy. 

Umět poslouchat svoje tělo a být s ním v souladu je prvním předpokladem duševního zdraví. Pokud máme pocit, že jsme udělali vše potřebné a přesto se necítíme dobře, je dobré vyhledat nějakou pomoc, ať už v podobě terapie, či léčení. V dnešní době již tato odborná pomoc není vnímána jako něco negativního, ale stává se to něčím, za co se nemusíme stydět. Otázka poskytování odborné pomoci v oblasti duševního zdraví je postavena na vzájemné důvěře a spolupráci mezi tím, kdo pomoc potřebuje a tím, kdo ji poskytuje.

O své duševní zdraví je třeba pečovat stejně pečlivě jako o zdraví fyzické. Základem je mít v souladu všechny složky svého života, tedy nalézt balanc, který pro každého znamená něco trochu jiného.

Reader Rating0 Votes
0

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Notice: Undefined offset: 1 in /home/html/introspekt.cz/public_html/www/wp-content/themes/zeen/inc/core/theme-helpers.php on line 2535