Příprava rozhovoru na téma podvod za 10 000 euro se nám trochu protáhla. Z toho důvodu jsem se rozhodla Vám problematiku trochu přiblížit v podobě krátkého zamyšlení.

V posledních letech se kultura randění rapidně změnila zvýšením popularity seznamkových platforem. Tentokrát se nejednalo o webové stránky, kam se musíte přihlašovat pouze přes počítač, trh se posunul na mobilní aplikace, které můžeme kontrolovat za téměř jakékoliv příležitosti.

Tato změna zapříčinila mimo jiné problémy vztahových podvodů, jistě existovali už předtím webové stránky, kde si platíte za dopisování s ženami, které se z Vás nenápadně snaží dostat peníze formou placení zpráv. Dnes se častěji střetáme s aplikacemi jako je Tinder, Badoo či Grindr, kde si vyměňujeme zprávy zcela zdarma.

Kvůli tomu podvodníci přešli na jiné techniky, využívají teď ještě více manipulace nejen abyste si s nimi psali ale po několika týdnech, měsících nebo letech se Vám ozvou s tím, že urgentně potřebují pomoc. Tou dobou si už oběť vytvoří vztah. Hlavně cílí na osoby nacházející se v těžké situaci, kdy vlídná slova a někdo komu na první pohled může věřit udělá mnoho pro jeho/její osobní pocit štěstí. Snaží se vzbudit pocit, že se za nějakou dobu uvidíte a navážete spolu vážný vztah. Snaží se dostat do role, kdy působí jako někdo, kdo se o vás opravdu zajímá. Podvodníci přesně ví, jak si svojí oběť zaháčkovat. V některých případech dokáží i rozbít skutečné vztahy, i přesto že zmíněnou osobu nikdy neviděli.

Další možnost, jak třeba ještě podvodníci lákají na poslání peněz jednoduchým  způsobem: pošli mi teď tolik a já ti to vrátím, nebo pošlu si k tobě zásilku v hodnotě statisíců a po odsouhlasení Vám začnou chodit žádosti na proclení. V obou těchto případech se stává, že lidé částku opravdu pošlou za vidinou většího výdělku.

Může se zdá být lehké tento druh podvodu odsoudit jako něco, co se nám nemůže nikdy stát. Opak je pravdou. Normalizace vztahů na dálku přes sociální sítě v kombinaci s manipulací ze strany podvodníka a neustále rostoucí pandemie samoty mezi mladými vytváří dokonalé podmínky proto, aby se do takové situace mohl dostat kdokoliv.

Jaký je Váš názor na tuto problematiku? Podělte se s námi o vaše názory.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Notice: Undefined offset: 1 in /home/html/introspekt.cz/public_html/www/wp-content/themes/zeen/inc/core/theme-helpers.php on line 2535